חינוך וקהילה

בימת מנדל: להנהיג מן המיעוט

​המפגש נערך במכון מנדל למנהיגות ועסק בשאלות הנוגעות ליחסי מיעוט-רוב: כיצד נוצרות קבוצות מיעוט? מה המשמעות של השתייכות למיעוט? ומה מייחד את פעילותם של מנהיגים בקרב מיעוטים?

​את הרצאת הפתיחה נשא פרופ' אמל ג'מאל, ראש התכנית הבינלאומית למדע המדינה ותקשורת פוליטית, מנהל מכון וולטר ליבך באוניברסיטת תל אביב ומנכ"ל מרכז 'אעלאם'. ג'מאל סקר את הפנים השונים של המושג מיעוט ואת כוחן של דעות וזהויות בעיצוב תודעה של מיעוט. "חשוב להביא בחשבון איך מגדירים מיעוט בכל מקרה ומקרה ואיפה עוברים הקווים המפרידים – לאום, אתניות, אזרחות? אחד האתגרים של מנהיג הוא לשנות את הגבולות בין רוב למיעוט, להזיז את הקווים המפרידים ...  ממד מרכזי להגדרת מיעוט הוא מדד הכוח – קבוצה יכולה להיות רוב מספרי, אבל מבחינה סוציולוגית להיות מיעוט, כמו נשים, כמו משטר האפרטהייד בדרום אפריקה", אמר. 

המפגש כלל דיון בקבוצות, בהשתתפות ארבעה נציגי "מיעוטים" שהאירו את הנושא מזוויות שונות – הרבנית עדינה בר שלום, כלת פרס ישראל שסללה את הדרך להשתלבותם של אלפי חרדים בלימודים אקדמיים מלאים, והעידה על עצמה שהיא "מיעוט בתוך מיעוט"; ד"ר רם פרומן, יו"ר הפורום החילוני, הפועל להקמת זרם חינוך ממלכתי חילוני. לדבריו, "החילונים בישראל הם מיעוט בעל תודעה של רוב, שהגיעה השעה שיאמצו אסטרטגיות וצורת חשיבה של מיעוט"; מר עסאם מח'ול, לשעבר ח"כ מטעם חד"ש ומזכ"ל המפלגה הקומוניסטית הישראלית, שלדבריו הוא "מיעוט החי בתודעה של רוב"; ועו"ד מיכל הלפרין, הממונה על הגבלים עסקיים, שסיפרה על חוויותיה כ"נציגת" המיעוט הנשי בעולם העסקי-כלכלי הנשלט ברובו על-ידי גברים ועל האתגרים הניצבים בפני נשים בדרך להשגת שוויון מגדרי.

ד"ר רם פרומן, הרבנית עדינה בר שלום ועו"ד מיכל הלפרין​
ד"ר רם פרומן, הרבנית עדינה בר שלום ועו"ד מיכל הלפרין​

המפגש נערך ב-8 במאי במכון מנדל למנהיגות במסגרת מפגשי בימת מנדל – זירה שמטרתה להעשיר את השיח בקהילת מנדל ובציבור הרחב באמצעות דיון עם מיטב החוקרים והוגי הדעות, מעצבי המדיניות ואנשי השטח בישראל בנושאי יסוד: חינוך וקהילה, כלכלה וחברה, צבא ומדינה, הקהילה החרדית.

את המפגש הנחה ד"ר אימן אגבאריה, חבר סגל מכון מנדל למנהיגות, אשר הדגיש בדברי הסיכום שלו שהידע שמנהיג צריך לרכוש על המיעוט שלמענו או בשמו הוא מבקש לפעול, הוא ידע מורכב ולא אינסטרומנטלי כלל וכלל – ידע משמעותי המשפיע על הזהות, על הנחות היסוד ועל הבחירות הערכיות של המנהיג. במציאות מרובת תרבויות, דתות ולאומים, ידע זה שרוי במתח תמידי בין אפיסטימולוגיות ומערכות מוסר שהן פרטיקולריסטיות, ייחודיות ותלויות הקשר וניסיון היסטורי, לבין כאלה שהן אוניברסליות, משותפות ותלויות תובנה והיגיון. 

מר עסאם מח'ול וד"ר אימן אגבאריה
מר עסאם מח'ול וד"ר אימן אגבאריה​

 

 

אירועי בימת מנדל אחרונים