הנה שלושה דברים ש(אולי) לא ידעתם על ההגדה של פסח, וששמענו מפי פרופ' אביגדור שנאן בהרצאה שנשא השבוע לפני משתתפי תכנית מנדל למנהיגות חינוכית בצה"ל:
- הפיוט "אחד מי יודע" הוא אחד הפיוטים המאוחרים ביותר שנכנסו להגדה. הוא נדפס לראשונה בהגדות אשכנזיות ב-1590, מחוץ לאשכנז לא היה מוכר עד המאה ה-19, ונראה שאין הוא קשור ישירות לפסח. הפיוט שימש גם כשיר חתונה של יהודי קוצ'ין, והיה נהוג להוסיף לו עוד ועוד בתים, כסוג של משחק משפחתי-חברתי.
- מדוע נהוג לפתוח את הדלת לפני אמירת "שפוך חמתך"?
לצד ההסבר המסורתי, שעל-פיו הדלת נפתחת לכבוד אליהו הנביא, מדובר ככל הנראה במנהג שתחילתו בימי הביניים ומטרתו לוודא שבטרם נושאים תפילה חריפה זו בסביבה לא יהודית, בודקים שאין איש מסתתר ומאזין מאחורי הדלת... - כוס לאליהו הנביא, על שום מה?
בגמרא מוזכרת כוס יין חמישית, שמוזגים ואין שותים ממנה, נוסף על ארבע הכוסות המסורתיות. הסבר חד-משמעי למנהג אינו מופיע במקורות. רק מאוחר יותר לבש הספק ההלכתי צורה עממית הבאה לידי ביטוי בכינוי "כוסו של אליהו הנביא" - כוס חמישית הנמזגת בעת שמוזגים את הכוס הרביעית, ומונחת על אדן החלון, על יסוד האגדה בדבר אליהו הנביא העובר בין בתי ישראל בליל פסח.