חדשות ואירועים

עמיתי ועמיתות מכון מנדל למנהיגות בוחנים – איך "יחד ננצח"?

תוכניות המנהיגות של מכון מנדל התכנסו ליום לימוד משותף שהתמקד בבחינה ביקורתית של הסוגיות החברתיות המאתגרות אותנו בזמן מלחמה

מליאת הפתיחה בבית קרן מנדל בירושלים (צילום: דני צחורי)יום הלימוד המשותף – מליאת פתיחה (צילום: דני צחורי)


"ימים אלה הם טעונים ורגישים, וכל אחד מאתנו, במפגש שלו עם המציאות, חווה קושי משמעותי. לכן בחרנו לכנס את עמיתי מכון מנדל למנהיגות למפגש ולשיחה על השאלות שמאתגרות אותנו כחברה בזמן מלחמה", פתחה מנהלת מכון מנדל למנהיגות, יעל הס, את יום הלימוד המשותף השני לשנת תשפ״ד של עמיתי המכון – יום מפגש של כלל העמיתים בתוכניות המכון השונות, המתקיים פעמיים בשנה ומהווה את אחת מנקודות השיא בתהליך הפיתוח שעוברים העמיתים במהלך השנה.

"שם בחוץ, כמעט בכל זירה, העמדות מקצינות והגבולות מיטשטשים. אך כאן, בבית הזה, במנדל, אנחנו מחזיקים את רוחב הפס הרחב ביותר של החברה הישראלית", הוסיפה הס. "התעקשנו שלא לוותר על הפוטנציאל האדיר שקיים בעושר האנושי שכאן, ולא לוותר על השיחה. שיחה שלא על מנת לשכנע, אלא על מנת להבין. למנהיגות אין ברירה. למנהיגות יש אחריות. אחריות למצוא את הדרך גם כשקשה", אמרה.


לוח זמנים מאויר מאת מיכל ורדיגר לוח זמנים מאויר של יום הלימוד המשותף, מאת מיכל ורדיגר​


במרכזו של יום הלימוד עמדה בחינה ביקורתית של הביטוי "יחד ננצח" – ביטוי שנהפך לאחד מסמלי התקופה המטלטלת העוברת על החברה הישראלית מאז 7 באוקטובר. במהלך היום ניסו המשתתפים להבין יחד: מה הפך את הביטוי לכה אטרקטיבי עבור רבים? האם כולנו מבינים אותו באותו האופן? מי נכלל ב"יחד" הזה ומהו אותו הניצחון שאליו אנחנו מייחלים? היום התמקד בהיכרות בקבוצות לימוד קטנות סביב טקסטים וייצוגים המתייחסים למושגים "יחד" ו"ניצחון"; ובירור עצמי וקבוצתי באמצעות מפגש עם דמויות משמעותיות בחברה הישראלית, שפועלות ומשפיעות במרחבי העשייה המגוונים במדינה.

לקראת היום התבקשו העמיתים והעמיתות לשתף עמנו טקסטים ותמונות שמייצגים עבורם נקודת מבט משמעותית אודות הנושא המרכזי – "יחד ננצח". לאחר דברי הפתיחה הם התפזרו לקבוצות שהתמקדו בדיון באותם קטעים, במשמעותם בעת הנוכחית, ובהיכרות בין-אישית. לדברי כמה מהעמיתים, הדיון היה "חוויה לא פשוטה ומאתגרת – אך חשובה", שאפשרה להם להיפגש עם אנשים השונים מהם. השיחות אמנם נסבו סביב הטקסטים, אך החוויה המרכזית הייתה ההזדמנות לשיתוף חוויות ונקודות מבט אישיות.


קבוצת דיון ביום הלימוד המשותף (צילום​: דני צחורי) קבוצת דיון בנושא "יחד ננצח" (צילום​: דני צחורי)


בקבוצות קטנות של עשרה אנשים המשיכו העמיתים למפגש עם דמויות מפתח בחברה הישראלית, לשיחה משותפת. המפגש התמקד בתהליך של בירור עצמי וקבוצתי דרך אותן דמויות, אשר פועלות ומשפיעות במרחבי העשייה בישראל, ואִפשר לבחון את עמדותיהם השונות ולהעלות שאלות ותובנות לא פשוטות בסביבה אינטימית. בפעילות השתתפו פוליטיקאים, אנשי ציבור, אנשי חינוך, בכירים במגזר הציבורי ובמגזר השלישי, יזמים, פעילים חברתיים ואנשי תרבות מובילים בחברה הישראלית, מקצותיה האידאולוגיים השונים, אשר מייצגים מגוון רעיוני ותרבותי רחב – בדומה למגוון בקרב העמיתים והעמיתות. אנשי מפתח כמו הרב חיים וולפסון, ראש ישיבת ההסדר ירוחם, שאיבדה תשעה מבוגריה במלחמה בעזה ומחנכת את תלמידיה לפתח אוזן קשבת לצורכי החברה ולעשייה חברתית, חסן אגבאריה, איש חינוך ישראלי, מנהל בית הספר הדו-לשוני "יד ביד – גשר על הוואדי" בכפר קרע; ויניב וייצמן, מייסד ויו"ר "עמותת איגי" – ארגון נוער גאה, אשר כיהן כחבר מועצת עיריית תל אביב מטעם סיעת "רוב העיר" וכיועץ ראש העיר לענייני קהילת הלהט"ב (ראו פירוט בסוף הכתבה).

הדמויות עמן נפגשו העמיתים

הדמויות עמן נפגשו העמיתים ב"פגישה במעטפה"


המפגשים החלו בהפתעה – חשיפה של הדמות שעמה העמיתים עתידים להיפגש, שזהותה נשמרה בסוד עד לאותו הרגע. לאחר כמה דקות של לימוד עצמי אודות הדמות, נכנסה הדמות המשפיעה לחדר – לשיחה משותפת שבה נבחנה עמדתם אל מול עמדותיהם האישיות של העמיתים. ההפתעה הייתה חלק משמעותי מהאווירה במפגש. "זה היה מפגש ראשון שלי באינטימיות שכזאת עם ערבי פלסטיני", הצהיר לאחר המפגש עמית בתוכנית מנדל למנהיגות חינוכית בצה"ל. "שמחתי לשמוע את הדעות שלו ואת היחס שלו לנושאים בוערים, ועל החיבור בין ערבים ליהודים. זה נוסך בי תקווה לשינוי". לדברי עמית בתוכנית מנדל למנהיגות נוער, "פגשתי קול ייחודי וחשוב, שהביע דעה לא רווחת – אבל חשובה ואמיצה". עמית בתוכנית מנדל למנהיגות בתרבות יהודית הוסיף כי "פגשתי אדם שמביא מורכבות שחיה בתוכו בשלום, וזה מביא תקווה שמורכבות היא דבר מבורך, שאפשר לחיות איתה בשלום".


קבוצת דיון בספרייה (צילום​: דני צחורי) קבוצת דיון של עמיתי המכון בספריית קרן מנדל (צילום​: דני צחורי)


לאחר המפגשים התרכזו העמיתים והעמיתות בחצר בית קרן מנדל בירושלים. כל אחד ואחת חבשו זוג אוזניות אלחוטיות וקיבלו באמצעותן הנחיות שהובילו אותם לעצור ולשוחח עם עמיתים שלא הכירו בעבר. העמיתים חלקו רגעי מפתח מהמפגשים שעברו, ומהתקופה המאתגרת שכולנו חווים בחודשים האחרונים. מפגשים קצרים אלו נועדו ליצור חיבורים בין מי שלא פוגשים אלה את אלה בשגרת הלימודים. לדברי עמית בתוכנית מנדל למנהיגות באקדמיה בהכשרה להוראה, "אחד הרגעים המשמעותיים ביום היה השיחות עם העמיתים מהמסלולים האחרים. אנשים יקרים ועמוקים עם עמדות שונות משלי".

ההנחיות באוזניות הובילו את העמיתים והעמיתות לאודיטוריום, שם המתינה להם הופעה של קובי אוז, סולן להקת טיפקס, סופר, משורר ופעיל בשיח המסורתי בישראל. אוז לקח את הקהל למסע בין מסורת להווה, בשירים שנעו בין פרשנויות לפיוטים של סבו התוניסאי, לבין השיר שביצע יחד עם טיפקס באירוויזיון ב-2007, שעוסק בין היתר באופן שבו נתפס בעולם האיום הקיומי על ישראל.

בסיכום היום הדגישה מנהלת מכון מנדל למנהיגות יעל הס את האופן שבו המגוון האנושי בתוכניות היווה כר פורה לשיח מורכב ועמוק עבור אנשים הרואים בעצמם משפיעים ובעלי מוטיבציה לפעול לשיפור ולריפוי המציאות בתקופה כה קשה. "דיברתי עם עמיתים רבים. חלקם עברו חוויות מעצימות, חלקם מאתגרות, וכל אחד עבר את זה אחרת. אני מקווה שכל אחד ייקח את החוויה הזו למקום שהוא רוצה. הלכתם. נפגשתם. והיה חשוב לנו להראות לכם את התמונה הגדולה. את רוחב הפס הכי רחב שאפשר, אבל לא קיצוני – האנשים שנמצאים כאן הם אלה שאיתם אנחנו צריכים לקיים את המרחב המשותף. בזרם המרכזי של החברה הישראלית. ונכון להיפגש עם האחר, אבל גם עבור עצמנו – עבור עיצוב תפיסת העולם שלנו", אמרה.


קובי אוז ורמי יוסיפוב (צילום: דני צחורי) קובי אוז: בין המסורת להווה (צילום​: דני צחורי​)


לסיכום חברו העמיתים לקבוצות האם שלהם, לעיבוד החוויות. לדברי עמיתה בתוכנית מנדל למנהיגות בתרבות יהודית, "צמד המילים "יחד ננצח" מתייחס מבחינתי לכולנו כעם וכחברה, ואני מוצאת שהשיחות המשותפות וההיכרות נטעו בי מעט אופק חיובי". לדברי עמית בתוכנית מנדל לפיתוח מנהיגות בקהילה החרדית, "אשמח שיתרבו ימי לימוד משותף כדי שנפגוש יותר עמיתים מתוכניות אחרות, שנחלק דעות ונעשיר אחד את השני".


תרגיל קריאה בקבוצת דיון (צילום: דני צחורי)"יחד ננצח": בחינה ביקורתית ודיון מעמיק (צילום​: דני צחורי)


הדמויות שעמן נפגשו העמיתים והעמיתות:

  1. ד"ר עליזה בלוך – פוליטיקאית ואשת חינוך ישראלית שכיהנה חמש וחצי שנים כראשת העיר בית שמש, והפסידה בבחירות האחרונות למועמד חרדי.

  2. פרופ' אריה אלדד – פרופסור לרפואה, בעברו קצין רפואה ראשי בצה"ל וחבר כנסת מטעם האיחוד הלאומי לשעבר. בדעותיו הפוליטיות, אלדד שייך לציונות הרוויזיוניסטית מבית מדרשו של זאב ז'בוטינסקי.

  3. ברק לוזון – יועץ אסטרטגי בבית הנשיא ומנכ"ל המשרד הישראלי של הפדרציה היהודית של סן פרנסיסקו. גדל בתנועת הצופים ושימש בה בכמה תפקידים, עד לתפקיד משנה למזכ"ל. עבד מטעם המכון לחינוך דמוקרטי ועיריית בת ים בהטמעת רפורמות חינוך ורווחה.

  4. הרבנית ד"ר לאה ויזל – ראשת המדרשה באוניברסיטת בר-אילן, מלמדת יהדות, אשת חינוך, שמרנית בדעותיה, פעילה ושומרת על קשר מיוחד והדוק עם משפחות החטופים.

  5. רונן קלר – אל"מ במיל' ואחד ממובילי תנועת המחאה "אחים לנשק". מיד לאחר 7/10 נהפכה תנועת המחאה למערך חמ"ל אזרחי משמעותי בישראל.

  6. ד"ר רנית בודאי היימן – מנכ"לית "מיתרים", רשת לחינוך המשלב דתיים, חילונים ומסורתיים הלומדים יחד בבתי הספר וחיים יחד בקהילות. בעבר הייתה יועצת פוליטית ועוזרת פרלמנטרית במגוון תפקידים בממשלה ובכנסת.

  7. ד"ר שולה מולא – בעלת דוקטורט בתקשורת מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ופוסט-דוקטורט מאוניברסיטת ברנדייס, ארה"ב. עומדת בחזית ההסברה של הקהילה האתיופית מול משרדי הממשלה. שימשה כמנכ"לית ויו"ר האגודה הישראלית למען יוצאי אתיופיה, וייסדה בשותפות את פורום "אמהות על המשמר", שפועל נגד אלימות משטרתית כלפי יוצאי אתיופיה.

  8. הרבנית ימימה מזרחי – עורכת דין וטוענת רבנית בהכשרתה. החלה להעביר בשנת 2001 שיעורים בנושא פרשת השבוע, אשר צמחו לאימפריה של לימוד נשי והפכו את הרבנית לכוכבת במגזר הדתי.

  9. סמאח סלאימה – יזמית חברתית, אקטיביסטית פמיניסטית ופוליטית. ייסדה ומנהלת את עמותת "נעם" – נשים ערביות במרכז, למען קידום מעמדן של נשים ערביות בערים רמלה, לוד ויפו, ולשם מאבק באלימות נגד נשים.

  10. לזלי זקס – פעילה חברתית, מובילה מאבקים למען שוויון מגדרי וחופש דת ואמנית ישראלית. כיהנה כמנכ"לית שדולת הנשים בישראל, כמנכ"לית המרכז הרפורמי לדת ומדינה וכמנכ"לית נשות הכותל.

  11. עדינה בר שלום – מייסדת המכללה החרדית ירושלים וכלת פרס ישראל על מפעל חיים ותרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת תשע"ד. בתם הבכורה של הרב עובדיה ומרגלית יוסף.

  12. קובי אוז – סולן להקת טיפקס, סופר ומשורר, פעיל בשיח המסורתי בישראל.

  13. גלי סמבירא – לשעבר מנכ"לית משרד ההסברה, מנכ"לית שחרית, מנהלת מקצועית ב"שיתופים" (ובתוך כך, חברת הצוות המסייע בהקמת השולחן העגול הממשקי במשרד ראש הממשלה), סמנכ"לית קרן אורן, ראש תחום נערות בסיכון במיזם הלאומי יניב, ראשת תחום מפתחי הדרכה בצה"ל, מנהלת פנימייה.

  14. ​הרב חיים וולפסון – ראש ישיבת ההסדר ירוחם שאיבדה תשעה בוגרים במלחמה בעזה. הישיבה מחנכת את תלמידיה לפתח אוזן קשבת לצורכי החברה ולעשייה חברתית. כל התלמידים בישיבה מתנדבים בעיירה, בעיקר בתחומי החינוך.

  15. יניב וייצמן – מייסד ויו"ר "עמותת איגי" – ארגון נוער גאה. בנובמבר 2008 נבחר למועצת עיריית תל אביב מטעם סיעת "רוב העיר" ושימש כיועץ ראש העיר לענייני קהילת הלהט"ב וכיו"ר ועדת התיירות במועצה.

  16. ד"ר דני אדמסו – מנכ"ל "הוועד הציבורי למען החינוך". בעברו הקים את מחלקת "צופי שבא" לשילוב יוצאי אתיופיה בתנועת הצופים; שימש כמנכ"ל "האגודה הישראלית למען יוצאי אתיופיה" וכמנהל תחום ב"קרן לידידות". הקים וניהל את "המרכז למורשת יהדות אתיופיה" (תאגיד ממלכתי). בעל תואר שני ודוקטורנט בלימודי "פרשנות ותרבות" מאוניברסיטת בר-אילן.

  17. מאיר הירשמן – בוגר ישיבת פוניבז'. שימש כמ"מ מנכ"ל עיריית ביתר עילית, כמו"ל עיתון בקהילה, וכעוזר בכיר לסגן שר הרווחה הרב אברהם רביץ ז"ל. כיום משמש כעורך ומבקר ראשי בפרויקט אוצר מפרשי התורה במכון ירושלים, וכעמית במכון החרדי למחקרי מדיניות.

  18. חסן אגבאריה – איש חינוך ישראלי, מנהל בית הספר הדו לשוני "יד ביד: גשר על הוואדי: בכפר קרע.

  19. דניאלה לונדון דקל – קומיקסאית, סופרת, קריקטוריסטית, תסריטאית ומאיירת ישראלית. מחברת סדרת הקומיקס "חמודי". לונדון דקל מפרסמת ב"ידיעות אחרונות". במהלך השבוע מופיעות קריקטורות שלה במדור הקריקטורה היומית שבעמוד הדעות. בימי שישי מופיע המדור שלה, "עמוד הבית", במוסף "7 ימים". ב־ 2012 יצרה את סדרת הטלוויזיה "יום האם" בכיכובה של קרן מור.