בשבעה באוקטובר 2023 היו בתי ישראל תחת מתקפה. מחבלים נכנסו אל חדרי הילדים, הזוועות הגיעו לכל טלפון נייד. מאות אלפי ילדים פונו מבתיהם ורבים מילדי ישראל חוו אובדן. מאז אותו יום, חוסר הוודאות המתמשך מקשה לצייר תמונת עתיד לילדינו.
בתוכנית מנדל למנהיגות בתרבות יהודית ביקשנו לקיים שיחת עומק בקרב העוסקים בשדה תרבות הילדים. הכנס התקיים ב-22 בספטמבר 2024, במלאות שנה למלחמה. הדוברים בכנס "אני מבטיח לך" עסקו בשאלות היסוד של תרבות ילדים בעת הזו. מה תפקידה? איך אפשר לגשת אל סוגיות טעונות באופן יצירתי וחופשי ולא באופן דידקטי ומגויס? איך יכולה הילדות הישראלית לתרום להחלמה של החברה? ומה השתנה בהבטחה שלנו לילדינו?
"לתפיסתנו, לתרבות ילדים יש כוח ותפקיד חשוב ברגע הזה," אומר
הרב מישאל ציון, מוביל הכנס והעשייה בשדה של תוכנית מנדל למנהיגות בתרבות יהודית. "בתיאטרון, על מסך הטלוויזיה, בספרות ובמוזיקה – יוצרים ויוצרות יבחינו בין טוב לרע, ישאלו מהו המעשה הראוי בעת הצרה, וינכיחו את הכוח המרפא של הדמיון, עבור הילדים כמו גם עבור ההורים. מתוך כך הזמנו את מובילי התחום ליום עיון במכון מנדל למנהיגות לעסוק בתפקידם בעת הזאת".
צילום: גיתי סילבר
"ברגעי המשבר הגדולים בתקופה המודרנית תרבות הילדים הייתה כוח מרפא ומיטיב, כוח בונה עתיד", מוסיפה
חן ארצי סרור, מנהלת תוכנית מנדל למנהיגות בתרבות יהודית. "'פיטר פן' נכתב כשג'יימס בארי שב מהמלחמה בדרום אפריקה. ׳האריה, המכשפה וארון הבגדים׳ היו המפלט שבנה ק"ס לואיס עבור הילדים הבריטים שפונו בשל ההפצצות של מלחמת העולם השנייה. אורי אורלב תירגם את אימת השואה לסיפור של אומץ ומסוגלות – ׳האי ברחוב הציפורים׳. הכנס מבקש לשים זרקור על היצירות שנוצרו כאן מאז 7.10, ולקדם שיחה על היצירות שאנו זקוקים להם מעתה".
צפו בדיון שהתקיים לקראת הכנס בתוכנית ״סוכן תרבות״ בהנחיית
קובי מידן, בהשתתפות
מישאל ציון, התסריטאי
אבנר ברנהיימר והמאיירת
מעיין גלילי:
מה קרה לנו ולילדינו מאז השבעה באוקטובר?
את הכנס פתח סרטון קצר שביקש לסכם בכמה דימויים את מה שעבר על ילדי ישראל מאז שהחמאס פתח במתקפה בשבעה באוקטובר:
מושב הפתיחה
את מושב הפתיחה של הכנס, בהנחיית
רוני קובן, פתחה
יעל הס, מנהלת מכון מנדל למנהיגות, שסיפרה על התפקיד שמילא השיר "אני מבטיח לך" עבורה.
צילום: גיתי סילבר
״אנחנו מתכנסים היום לכנס שנקרא על שם השיר 'אני מבטיח לך'", אמרה הס. "חיים חפר כתב אותו בביר גפגפה בסיני בזמן מלחמת יום כיפור, תחת האזעקות והפחד שלא ישרוד את הקרב. חפר הפנה את השיר לבתו מימי, בת השש. 'בתוך התופת ואלפי ההרוגים הייתי צריך לתת תקווה', אמר אחר כך. גם אני, כילדה בת שש במלחמת יום כיפור, הרגשתי את כוחן של המילים הללו. תחושת הביטחון שהשיר נתן לי – שיהיה טוב – נצרבה בתוכי. התרבות, כך הבנתי הרבה שנים מאוחר יותר, היא לא רק מראה למציאות אלא, ברגעים קשים, גם כלי מרכזי לבנייתה.
קרן מנדל, באמצעות תוכניות המנהיגות שלנו במכון, מקיימת את הכנס הזה כחלק ממחויבותה לסייע לחברה הישראלית במציאות המורכבת הזו. אנחנו מבקשים ללכוד את הרגע המתמשך הזה – הרגע שבו החברה שלנו חווה שבר עמוק, אך גם מבקשת להרים מבט קדימה וליצור אופק חדש. מנהיגות כפי שאנחנו תופסים אותה חייבת להכיל בתוכה, מעבר לניהול משברים בזמן אמת, את יצירת התנאים לבניית עתיד טוב יותר״.
בהמשך שיתפו שלושה יוצרים על האופן שבו היצירה לילדים מהווה עבורם השראה ומזור לאתגרי המלחמה.
תמר הוכשטטר, סופרת, עורכת ויוצרת לילדים, ובוגרת תוכנית מנדל למנהיגות בתרבות יהודית, יצאה למסע בעקבות "נאדה", הדמות הבדיונית שיצרה יחד עם שותפתה סתיו פלטי נגב, ב"הסכתוס" – הסכת הילדים של "הארץ", ומה למדה ממנה דווקא בשנה הזו:
האמנית
רעות אסימיני העניקה לבת שלה ״שיעור רישום״ ובו תיארה מחוויית ההורות והילדות של השנה האחרונה. את הרצאתה סיימה ב״אלף בית״ מיוחד שביקשה להעניק לבתה:
יוצר הסדרות והספרים
גיורא חמיצר, שחתום על סדרות הילדים ״השמינייה״, ״האי״ ו״ששטוס״, וכן על סדרת הספרים הפופולארית ״רוני ותום״, הדגיש את כוחו הנדרש של הסיפור ברגעי משבר ופחד:
שיחות עם יוצרות ויוצרים על התרבות לילדים שנדרשת עתה
מקום מרכזי הוקדש בכנס למפגשים בין יוצרים ממגוון תחומים ומקצועות. משתתפי הכנס התבקשו לבחור בין שבע שיחות שונות שבהן השתתפו יוצרים, מנהלי תרבות ואנשי חינוך וטיפול. השיחות עסקו בשאלות כגון: ״פחד ורוע בתרבות ילדים״, ״הבטחנו יונה? הורות וחינוך בימי מלחמה״, ״כוחה של ילדות ישראלית״, ״דברים שלמדתי מילדי עוטף עזה״ ועוד.
צילום: גיתי סילבר
מפגש עם יצירות שנולדו בימי המלחמה: תערוכה חיה
את פני הבאים לכנס קידמה תערוכה שסקרה את היצירה הישראלית לילדים מאז תחילת המלחמה. התערוכה שמה זרקור על יוזמות תרבות ופלטפורמות יצירה מקוריות אשר נבטו בתקופה זו, יוזמות המשקפות רוח אזרחית בעלת עוצמה אשר הביאה אמנים ויוצרים לנדוד בכל חלקי הארץ בבקשה להציע ריפוי, חוסן ונחמה לילדי ישראל, כמו גם עבור עצמם. היו בה מבחר רב-תחומי של יצירות שנעשו עבור ילדות וילדים, על ילדות וילדים ושל ילדות וילדים.
צילום: גיתי סילבר
מסכי טלוויזיה הציגו סרטונים וסדרות שיצרו ב"כאן חינוכית" ובערוץ ניקלודאון. תערוכת מאיירים על ילדים בצל מלחמה עמדה לצד מרחב קריאת ספרים שבו הקריאה השחקנית
טלי קרק ספרי ילדים. הקהל הוזמן להתנסות בערכות יצירה שהוכנו לילדים מפונים ושורדי מתקפת החמאס, ולאורך היום הופיעו ילדות מהמרכז היהודי-ערבי ביפו במופע מחול בכוריאוגרפיה של
שקד מוכיח. בספריית הקרן זכו המשתתפים לטעום מתוך הצגות ילדים שנוצרו אחרי 7.10: "מה קרה ללב שלי" של
נופר סלע מתיאטרון הקרון ו"סבתא טורבו ואלף התנינים הבכיינים" של
חנה ואזנה גרינוולד ואנסמבל הפרחות. את התערוכה אצרה
דפנה קרון, לצד מפיק הכנס
יונה קלרפילד והמעצבת
אביגיל ריינר.
להחזיק את המחר: אירוע הסיום
צילום: גיתי סילבר
אירוע הסיום של הכנס כלל שיחה של מנהלת תוכנית מנדל למנהיגות בתרבות יהודית,
חן ארצי סרור, עם הסופר והיוצר
ינץ לוי, על תמונת העתיד וההבטחה הגלומה בתרבות הילדים. היוצרים מההרכב "ענן על מקל",
דידי שחר וירדן בר כוכבא, ליוו את המושב במוזיקה חיה. את הכנס חתם מיצג אמנותי של המאיירת
רחלי שלו, שבה ציירה מעט מתמונת העתיד שתיארו משתתפי מליאת הסיום.
להאמין בסוף הטוב
בסיום דבריו בכנס חזר
מישאל ציון אל אחת ההוגות המרכזיות של תרבות הילדים הישראלית, ומצא בה השראה וכיוון:
"לאה גולדברג, בריאיון שנתנה לאחד העיתונים ב-1958, טענה כי: 'הספר לילד הקטן מוכרח להסתיים ב׳הפי אנד׳, מאחר שהסיום ב׳כִּי טוֹב׳ יש בו משום כריתת ברית בין הילד והעולם'. האמירה של לאה גולדברג, שהפכה קצת למוטו של העבודה שלנו על הכנס הזה, מאתגרת אותנו. ברגע הזה, קשה להתחבר ל'הפי אנד' כהבטחה. בוודאי אם מדמיינים אותו כ'הפי אנד' הוליוודי, כזה שמוכרח להגיע בסוף ויהי מה. אבל המילים 'כי טוב' מזמינות קריאה נוספת, בהשראת ספר בראשית, שבו האל בורא מתוך החושך את האור ומתעקש על ראיית הטוב שבעולם: 'וירא אלוהים את האור כי טוב'. ספרות הילדים תפקידה להילחם בתרבות הדיסטופית, בייאוש ובהבטחה למלחמת נצח. תרבות הילדים חייבת להסתיים ב'כי טוב' – כי זו ההבטחה: גם אם העלילה תהיה סוערת וקשה, סופה של קשת המלחמה להתהפך ולהפוך לקשת של צבעים – כמו הופעת הקשת בענן אחרי המבול. זו כוחה של תרבות".
האסופה ופעולות המשך
לכנס התלוותה הוצאת אסופה בעריכת יותם שווימר ומישאל ציון של 25 מאמרים בנושאים מגוונים, מהקאנון היהודי ועד ספרות הילדים הקלאסית של אירופה, מהשירים שהילדים שומעים ברדיו למבט מחודש על תרבות הילדים שנוצרה במלחמות העבר של ישראל; עיון ביצירות שנכתבו בעקבות המלחמה והעמקה בשאלות הערכיות העולות ביצירות לילדים.
צילום: גיתי סילבר
תוכנית מנדל למנהיגות בתרבות יהודית מקיימת מפגשים מעת לעת עבור מובילים בשדה התרבות בישראל, ובמסגרת זו התקיים הכנס.
לקריאה נוספת