צבא ומדינה

בימת מנדל: מדים ומידות

​מהו מפקד? מה משמעותם של מדים? מהן המידות החשובות של מפקדים בצ​בא ושל מנהיגים בכלל? בשאלות אלו עסקה בימת מנדל: מדים ומידות ​שהובילו והנחו משתתפי תכנית מנדל לפיתוח מנהיגות בצה"ל.

​מושב הפתיחה של המפגש, שנערך ב-6 ביוני במכון מנדל למנהיגות, עסק בנושא מדים ומידות בהקשר צבאי, רפואי ודתי. סא"ל אושרת בכר, מפקדת גדוד בפיקוד הדרום וד"ר ציפי שטראוס, מנהלת מחלקת פגים וילודים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, הציגו את ה"אני מאמין" שלהן בתפקיד הנהגה וניהול, וסיפרו כיצד המדים שהן לובשות – כל אחת ומדיה שלה – משפיעים על האופן שבו הן ממלאות את תפקידן. הרצאתו של פרופ' משה הלברטל, פרופ' לפילוסופיה באוניברסיטה העברית וחבר סגל מכון מנדל למנהיגות, עסקה בשאלה "מהן מידות?". בעיניו, המידה החשובה ביותר של מנהיג היא ענווה. בניגוד לתפיסתו של אריסטו, הרואה בעניו אדם שההערכה העצמית שלו נמוכה מדי, פרופ' הלברטל סבור שענווה אינה קשורה בספק עצמי, אלא בהכרת הגבולות.

המושבים המקבילים שנערכו לאחר מושב הפתיחה, בהובלת עמיתי תכנית מנדל למנהיגות חינוכית בצה"ל, עסקו בחשיבותם של בתי ספר צבאיים, בשיעורי הגיוס לצה"ל, בטיפוח ובצמצום השונות בו, ובפיקוד בעידן הרשתות החברתיות.

בימת מנדל: מדים ומידות|ArmPic

ד"ר אלי גוטליב, מנהל מכון מנדל למנהיגות וסגן נשיא קרן מנדל-ישראל, ציין דווקא את המתח שבין מדים למידות המנהיג: "וְלָבַשׁ הַכֹּהֵן מִדּוֹ בַד וּמִכְנְסֵי בַד יִלְבַּשׁ עַל בְּשָׂרוֹ" (ויקרא ו, ג) – בניגוד למדי הכהן, העשויים למידותיו, מדים בימינו מסמלים בדיוק את ההפך – בגד אחיד לכולם. "זה המתח הקיים בין אחידות לייחוד בכל מערכת גדולה, ובצבא בפרט", אמר.

אל"מ יעל הס, ראש מחלקת החינוך בחיל החינוך והנוער, התייחסה לתגובתו של דוד בן גוריון לשירו של אלתרמן "על זאת", שפורסם בנובמבר 1948 ועוסק בטוהר הנשק ובפשע מלחמה של ​חייל צה"ל. "העיסוק במידות ובערכים בצה"ל הוא חלק מהדי-אן-איי שלנו, זו המשמעות של לבישת מדים בעיניי", אמרה והודתה למכון מנדל למנהיגות על שהוא מסייע לצה"ל "לעשות את החיבור הראוי בין מידות למדים".

ד"ר חוה שיין, מנהלת תכנית מנדל למנהיגות חינוכית בצה"ל, דיברה על החיבור בין מדים למידות. "יש כל מיני מדים. הם נועדו להפריד, לזהות, לייצג וליצור סטנדרט. בערב הזה אנחנו מתמקדים במי שבוחר ללבוש מדים: מפקדים, רופאים, רבנים, שופטים. אלה בחרו לייצג בריש גלי רעיונות גדולים מהם. זיגמונט באומן כותב בספרו 'אהבה נזילה' שבתקופתנו הפוסט-פוסט מודרנית אנחנו מעדיפים לשאת רעיונות ויחסים 'כגלימה קלה על כתף אחת, שאפשר להסירה בכל רגע'. בעידן כזה, מרשימה מאוד בעיניי מוכנותם של אחדים לשאת באופן עקבי וגלוי כל כך את משקלם של רעיונות ומוסדות ויחסים".​ ​​

 

 

אירועי בימת מנדל אחרונים